SOLCELLER & BATTERI - Nytta och lönsamhet

Är det lönsamt med batteri till solcellerna?

Frågan kring lönsamhet i batterier är inte så enkel att ge ett klart ja eller nej svar på. 

Vår slutsats är att man får se batterier tillsammans med solceller som en försäkring mot osäkra och fluktuerande elpriser samt ett ypperligt bra sätt att ta vara på överskott av solel dagtid för konsumtion under de mörkare timmarna.

I denna artikel gör vi ändå en djupdykning i hur man kan tänka kring och beräkna ekonomin för batteriets 6 olika användningsområden.

Numera finns det många erbjudanden om att använda ett batteri hemma kopplat till dina solceller. Vi inom SolenergiProjekt har installerat batteri-lösningar i flera år och har erfarenhet av de flesta lösningar som finns på marknaden. Men för många är det oklart hur lönsamt det egentligen är med ett batteri. Vi går här igenom de viktigaste aspekterna på din batteri-investering.

  1. Egenkonsumtion av solel. Grundiden med ett batteri är att kunna förbruka så mycket ström som möjligt själv från sina solceller. Överskott från dagen används när det är mörkt.

     

  2. Köp / konsumera el vid olika prisnivåer. Då spotpriset varierar kraftigt (mer än 1 kr) dag och nattetid kan du använda det för att ladda batteriet från elnätet när elen är som billigast och använda när den är som dyrast. Det här är ett bra användningsområdet vintertid för batteriet.

     

  3. Effekt-tariffer. Vi kommer snart (2027 senast) övergå till effekt-tariffer i Sverige. Då kommer din elräkning inte bara baseras på hur många kWh som förbrukas, utan också hur många och höga effekttoppar som du har under en månad, tex medelvärdet av de 3 högsta effekttopparna. Med ett batteri kan du kapa effekttopparna och därmed få en lägre elräkning.

     

  4. Elnätsstabilisering – balanstjänster. Hyr ut ditt batteri för att stabilisera elnätet. Det finns idag en rad aktörer på den sk. balansmarknaden. De hyr ditt batteri, och erbjuder det som en del i en grupp-tjänst av elkapacitet till Svenska Kraftnät, för att antingen ta emot eller skicka ut ström på nätet.

5. ”Elprisförsäkring” – med de 4 ovan nämnda komponenterna blir ändå kanske den bästa ”tjänsten” från ett batteri-system en god elprisförsäkring. Elpriset kommer spela mycket mindre roll för den som har batteri, både sommar och vinter. Ur ett systemperspektiv gör ditt batteri mycket gott genom att utjämna din egen elkonsumtion och därmed belasta elnätet mindre.

6. Back-up funktion vid strömavbrott. I en omvärld där säkerhetshoten ökar är det fler och fler fastighetsägare som intresserar sig för att ha ett fungerande back-up system. Man får inte detta per automatik bara för att man skaffar batteri, men många system har idag den funktionen och det ska man beakta om man vill lägga till det direkt eller i framtiden.  

 

 

 

Pär Råghall som jobbat med SolenergiProjekt i många år var tidigt ute och uppgraderade till batterilösning.

Han kör ett system med Solax som är kopplat till Checkwatts balanstjänst.

Huawei system med 10kWh batteri samt 10kW växelriktare. Man kan även driva detta batteri med en mindre växelriktare.

1. Egenkonsumtion av solel – ökar från 30 till 50-70%

Direktkonsumtion av solel är för en normalvilla runt 30% av solcellernas totalproduktion på ett år. Det är vad vi kallar för egenkonsumtion. Överskottsel mitt på dagen säljs ut på elnätet och det blir extra mycket på sommaren där vi den senaste sommaren till och med har sett negativ spotpriser. Mycket av denna el kan konsumeras kväll och natt samt när det är molnigt om du har ett batteri. Dvs du skulle slippa köpa denna el. Har du en hög elkonsumtion sommaren så kommer du har extra stor nytta av ett batteri, tex. om du har ett spa-bad eller elbil.  

Den ekonomiska besparingen av detta består i att du slipper betala för både el och elöverföring. I media diskuterar man ofta utifrån marknadspriset på el, det sk. spotpriset, och det varierar varje timme. Om spotpriset nattetid ligger på tex 50 öre så kommer din besparingen vara mycket större när man räknar in avgifter och skatter.

RÄKNEEXEMPEL

  • Spot-pris: 50 öre
  • Överföringsavgift: 25 öre (varierar beroende på elbolag)
  • Skatt: 43 öre
  • Påslag: 4 öre
  • Moms: 30 öre
  • SUMMMA: 1.52kr

Man behöver alltså jämföra ekonomin i att sälja el på dagen med att slippa köpa el under de mörka timmarna.

Det har visat sig vanligare att elpriset sommartid på dagen är lägre än på natten. I det här exemplet säger vi att elpriset är 50 öre nattetid och 5 öre dagtid. Vid försäljning av el erhåller man också, utöver ersättning för spotpris, ersättning för utmatning på elnätet av sin elnätsägare, vilket varierar mellan 5 och 15 öre normalt. Det betyder att din ersättning för såld solel dagtid skulle vara ca 20öre/kWh.

Man skulle alltså spara ca 1.3kr/kWh på att lagra elen i sitt batteri. Med ett batteri på 15kWh ger det en besparing på ca 20kr/dygn. Givetvis kan besparingen bli högre än så med högre elpriser.

 

 

Jonas Nordström på Skrindvägen i Valsätra, Uppsala – utsedd till Sveriges solcellstätaste gata 2017 i NyTeknik.

Case: Skrindvägen 13 – batteripotential

Skrindvägen 13 använder luftvärmepump som uppvärmning vilket drar mycket el vintertid. Ingen elbil finns och AC används begränsat på sommaren därav en relativt låg elkonsumtion sommartid.

I grafen nedan ser vi hur köpt el och sålt överskott av solel, varierar under året. Med ett batteri kommer man i princip slippa köpa någon el under april-september. Hur stort batteri som behövs beror till stor del på hur hög kapacitet fastigheten behöver under de mörka timmarna.

2. Köp / konsumera el vid olika prisnivåer.

Med kraftiga timprisvariationer under dygnet, framförallt vintertid, skulle du kunna köpa / konsumera motsvarande batteriets kapacitet, i detta exempel 15kWh.

Att köpa och sälja el vid olika priser kallas för elprisarbitrage. Men du gör en betydligt större besparing om du använder elen själv som du har laddat upp batteriet med. 

Vintertid är det ofta större variationer i elpris över dygnet och man kan schablonmässigt ställa in batteriet att ladda mitt i natten under några timmar, och sedan ladda ur förmiddag samt eftermiddag/kväll när elpriserna nästan alltid är som högst.

Det håller på att utvecklas smarta styrsystem till batterier nu också, vilka då automatiskt beräknar när batteriet ska laddas till bästa elpris.

Säg att du tjänar i genomsnitt 1kr/kWh på denna manöver från November-Februari. Det ger en besparing på 15 kr/dygn under kanske 80% av vintertiden. 15kr x 120 dagar x 0.8 = 1440kr.

RÄKNEEXEMPEL
Om du kan “ladda” batteriet till exempel spotpris
40 öre=inköpspris 1.40kr (oftast nattetid) och använda den morgon/kväll när elpriset är som högst. För ett spotpris på 1.2kr=inköpspris 2.40kr så tjänar man 1 kr/kWh. Sen finns det såklart många tillfällen under vintern när elpriset rakar iväg till mycket högre nivåer dagtid.

 

I november 2024 varierade elpriserna kraftigt över dygnet. Då hade det passat bra att ladda batteriet nattetid och ladda ur det dagtid. Den 6e november var skillnaden i spotpris ca 2 kr – vilket betyder att man sparade 2.5kr/kWh på el som laddades in i batteriet nattetid och sedan laddades ur under dagen.

På vintern fyller batteriet en viktig funktion genom att laddas upp nattetid när elen är billig för att sedan användas under dagen. I ovan graf utgör den blå kurvan inköp av el, vilket sker på natten. Då ser man också hur laddningsnivån på batteriet (grön kurva) ökar kraftigt, för sedan löpande under dagen laddas ur. Systemet är ett Sungrow / BYD på 10kWh.

3. Effekttariffer

Vi kommer snart (2027 senast) övergå till effekt-tariffer i Sverige. Då kommer elräkningen inte bara baseras på hur många kWh som förbrukas utan också hur många och höga effekttoppar som man har under en månad. Tex medelvärdet av de 3 högsta effekttopparna.

Här blir det värdefullt att kunna styra värmepumpar m.m att inte suga så hög effekt vissa tider, men med ett batteri kan du lugna ner ocb kapa effekttopparna.

Elbolagen har inte en gemensam prismodell för detta utan det kan se lite olika ut. Vi har tagit med ett exempel från Mälarenergi som kommer tillämpa ett system där de 3 högsta elförbrukande timmarna under en månad ligger som underlag för debitering.

RÄKNEEXEMPEL

Månadsvis beräknas ett genomsnitt av kundens tre högsta effektuttag under lågpristid samt för dina tre högsta effektuttag under högpristid. Vad är då lågpristid och högpristid?

Lågpristid – avgift 37.50kr/kW: 
November-Mars: vardagar kl. 20-07 + helger.
April-Oktober: dygnet runt alla dagar. 

Högpristid – avgift 75.00kr/kW: 
November-Mars: vardagar kl. 07-20.

Exempel februari: 3 högsta toppar högpristid är 5, 6 och 10 kWh (under en enskild timavläsning). Det ger ett genomsnitt på 21/3=7 kWh. 3 högsta toppar lågpristid är 8, 10 och 12 kWh, vilket ger ett medel på 10kWh.

Extra kostnad: 7 x 75 + 10 x 37,5 = 900 kr

Med ett batteri skulle det vara möjligt att halvera dessa effekttoppar i de flesta fall. Det skulle alltså innebära en besparing på ca 450 kr/månad under högpristid.

Hos Mälarenergi kommer man få betala extra för sina energitoppar. Fn 75kr/kW under sk. högpris-tid och 37.5 kr/kW för lågpris-tid. Det är fortfarande oklart om överföringsavgiften kommer sänkas som kompensation för den här ökade avgifterna.

Med effekt-tariffer vill elnätsbolagen få oss att jämna ut förbrukningen över dygnet för att minska topp-belastningarna i elnätet.

4. Hyr ut ditt batteri för balanstjänster på elnätet

I takt med att mer väderberoende kraft matas in på elnätet desto större blir behovet av att matcha inmatningen med uttaget större. Denna balans har tidigare var lätt att styra med vattenkraft och kärnkraft men nu har även batteriet börjat spela en större roll i systemet.

Ersättningarna för att hyra ut sitt batteri till balanstjänster  har varit riktigt bra de senaste 2 åren, men började falla rejält under sommaren 2024. Marknaden för balanstjänster är svårförutsägbar då det har tillkommit många batterier, både hos privatpersoner och storskaliga anläggningar. 

Tidigare år så har sommaren varit den tid när balanstjänsterna har gett högst ersättning då det produceras mest sol och vi räknar med att batteriet då kan generera ca 500 kr/månad vilket skulle ge en likartad intäkt som att använda elen och betydligt bättre än att sälja den. Det här är såklart helt beroende av vilket konsumtionsbehov man har sommartid. 

Detta alternativ är särskilt attraktivt om du har låg elkonsumtion kvälls- och nattetid på sommaren och alltså har lågt behov av att spara el till egenkonsumtion. Du kan då få en likvärdig intäkt på balanstjänster. Det kan också vara ett alternativ vintertid om elpriserna är väldigt stabila.

Det kommer fler och fler sk. aggregatorer på balansmarknaden, det är en sådan som du som privatperson ansluter dig till. Exempel på sådana är tex. CheckWatt, Flower, Fever, Emaldo och Greenly.

RÄKNEEXEMPEL

Ersättningen för balanstjänst bör överstiga 20kr/kW för att det ska löna sig att hyra ut batteriet och få en större intäkt än att använda batteriet för egenkonsumtion. Om batteriet gör nytta för att dra ner effekttoppar så behöver ersättningen för balanstjänster vara ännu högre. Vid beräkning av ersättning för uthyrning av sitt batteri utgår man ifrån EFFEKTEN på batteriet, dvs hur snabbt batteriet kan pumpa ut el. De optimala systemen har lika hög effekt som lagringskapacitet, tex BYD eller Pylonntech batteri som har 10kW och 10kWh. För ett sådant system skulle man erhållit ca 300 kr/månad under hösten 2024.

Det är bra att ha ett batteri-system som kan anslutas till balanstjänster så man har valmöjligheten att hyra ut sitt batteri. För detta ändamål behövs också en separat styrenhet, vilket utgör en egen del i installationen.

Med tex. Mölndal Energi så kan du få betalt för balanstjänster från CheckWatt. I tabellen nedan kan du se vilken ersättning som har betalats ut under senare delen av 2024. Varje balansansvarig partner till Svenska Kraftnät får del i marknaden för stödtjänster vilket också kan påverka priset för ersättningen. Det går givetvis bra att använda många andra elbolag också, men man får kontrollera med CheckWatt i det här fallet vilka elbolag som är kompatibla.

Ersättningarna för balanstjänster har gått ner kraftigt under året. Källa: Checkwatt

.

Det var extremt goda tider för batteri-ägare 2022 och 2023. Hur ersättningarna kommer utvecklas i framtiden är oklart.

5. Summa sumarum: Elprisförsäkring

Vi har nu börjat se negativa elpriser mitt på dagen när hela Europa har sol. Det kommer säkerligen fortsätta till viss del, men om sommaren är för torr och vi inte har fulla lager i vattendammarna (vattenkraftsbrist) eller för lite gas i Europa kan det mycket väl bli höga elpriser även sommartid. Till detta kommer ökat behov av kylning sommartid och kraftiggt ökat behov av fossilfri el för industri och bilar i Europa. På lång sikt bedöms elanvändningen behöva minst fördubblas.

I perspektivet av en starkt föränderlig elmarknad, blir det då en väldigt god försäkring att ha ett batteri kopplat till dina solceller för att själv styra din elanvändning på mest ekonomiska sätt.

I dagsläget håller flera smarta styrsystem på att utvecklas som tar hänsyn inte bara till batteriet och solelsproduktion, utan även andra apparater i fastigheten som behöver styras mot att köra vid låga elpriser.

Poängen blir att du alltid kan styra din elkonsumtion mot lägsta elpris med batteri. Värdet på denna ”försäkring” får du själv fundera på.

 

 

Dag Sundström skaffade själv solceller 2017 från SolenergiProjekt och har sedan 2021 arbetat som säljare i Östhammar med omnejd.

6. Om krisen kommer… så stöttar batteriet vid strömavbrott

I en omvärld där säkerhetshoten ökar är det fler och fler fastighetsägare som intresserar sig för att ha ett fungerande back-up system. Man får inte detta per automatik bara för att man skaffar batteri, men många system har idag den funktionen och det ska man beakta om man vill lägga till det direkt eller i framtiden. 

Ett problem vid strömavbrott är att det ofta sker när det är dåligt väder, och sålunda kanske solcellerna inte kommer att bidra till att ladda batteriet. På vissa växelriktare finns också möjlighet att koppla in en generator som kan fungera som sekundär laddkälla när solen inte lyser.

Bor man på landet och har erfarenhet av återkommande elavbrott kan en off-grid lösning vara till stor nytta för att hålla basfunktioner som kyl, frys, telefoni igång under flera dagar vid ett avbrott. Större laster som värmepump och spis kan normalt sett inte täckas in någon längre tid av ett hembatteri.

Känner du behov av en batterilösning som kan klara ett kortare strömavbrott så berättar vi gärna mer om hur den kan utformas. Vi har installerat ett flertal sådana system.

Fastigheter med solceller och batteri har en mycket bättre förmåga att klara av kortvariga elavbrott. Det kan vara en god ide att kontrollera att den batteri-utrustning du funderar på att investerar i går att uppgradera till en sk. off-grid lösning. 

Hembesök och förstudie

Det handlar om ditt tak, en elinstallation med hög spänning och en långsiktig investering. Köp aldrig en anläggning utan en ordentlig förstudie och besiktning på plats.

Lösningsförslag

Våra projektörer och ingenjörer ger dig en lösning baserad på ditt taks förutsättningar, eventuell skuggning, vilka ambitioner du har, om t ex ett batteri ska finnas med i lösningen och allt annat som påverkar.

Leverans

Vårt första kundlöfte är 100% kvalitet i montage och elinstallation. Här finns inget utrymme för fel – så enkelt är det.

w

Kom igång

En gång kund alltid kund. Vi hjälper dig med allt pappersarbete kring bidragsansökningar, elavtal etc och ger all support du behöver när du behöver den

Nöjda kunder och klimathjältar:

Vi har hjälp > 600 villaägare att installera solceller och dom är nöjda. När allt är klart känner man sig stolt och glad över att vara en solcellspionjär och klimathjälte.  Dessutom är det en bra investering både på kort och lång sikt.

Läs om fler nöjda kunder här.

Kontakta oss

Hör av dig om du är nyfiken på solenergi, har frågor eller är befintlig kund och behöver support. Du kan också läsa mer på kontakt/kundservice.

Telefonnummer: 072-993 75 01

Email: info@solenergiprojekt.se

2 + 10 =