Mythbusters

Några av dom vanligaste missförstånden!

Solceller fungerar på de flesta tak och överallt i Sverige – tro inget annat.

=

Sverige är INTE för mörkt och kallt för solceller - tvärtom!

Det finns två olika skäl till att Sverige riktigt goda förutsättningar för solpaneler – minst lika bra som det ledande solenergilandet Tyskland. Och det gäller inte bara södra Sverige. Luleå har t ex ungefär samma förutsättningar som Hamburg.

Det finns två skäl till detta:

  • Lång period med många soltimmar som kompenserar för den mörkare vintern (som ändå ger ett gott tillskott)
  • Svalt klimat med relativt låg UV-strålning som ger solceller bättre verkningsgrad i realtid och längre livslängd. I Sverige kan man räkna med att solceller håller i åtminstone 30 år.
=

Det är INTE bara södertak som fungerar för solceller.

Nästintill alla takytor oavsett väderstreck kan fungera för solceller. Undantaget är rena norrtak och i synnerhet om det är stor lutning.  Det finns tre faktorer som påverkar hur god avkastning en anläggning ger:

  • Väderstreck
  • Taklutning
  • Antal paneler som får plats

Visst fungerar södertak bäst men även ni som har t ex tak mot öst och väst ska inte misströsta. Även om verkningsgraden blir lägre än för sydtaket får ni plats med många fler paneler vilket gör att avkastningen kan bli minst lika bra.

Ge oss en minut och en satellitbild så får du ett direkt besked om solpaneler kan fungera. 

=

Solcellerna fungerar INTE bara när solen lyser

Ordet solceller är lite missvisande. Egentligen handlar det om ljuspaneler. 

Även om det är lätta moln alstrar solcellerna spänning och detsamma gäller för vid indirekt ljus som till exempel reflektioner från vatten. Det är inte många dagar om året då produktionen är noll – lite ljus när nästan alltid fram.

=

Solcellerna kräver INTE en massa underhåll

En bra sak med solceller är att anläggningen inte kräver något löpande underhåll. Regnet tvättar panelerna, snön smälter snabbare och glider av panelerna och det finns inte mekaniska delar som ska servas.

Sen är det klart att sunt förnuft råder – har det fastnat en gren, plocka bort den etc.

Ett undantag kan sägas vara anläggningar på platta tak. Dessa kan man titta till lite då och då och ta bort löv, grenar och eventuell snö vid behov. Egentligen inget merarbete – den tillsynen behövs även utan solpaneler.

Kontakta oss

Hör av dig om du är nyfiken på solenergi, har frågor eller är befintlig kund och behöver support. Du kan också läsa mer på kontakt/kundservice.

Telefonnummer: 072-993 75 01

Email: info@solenergiprojekt.se

3 + 4 =