En del i klimatomställningen

I takt med att Sveriges elproduktion ställs om till förnybar el som vind- och solenergi blir systemet mer väderberoende, vilket kan leda till obalans i elnätet.

I Sverige har vi till stor del balanserat elnätet med vattenkraften genom att släppa på mer vatten när elproduktionen från övriga källor är låg. Nu börjar det bli så mycket sol- och vindenergi att detta inte räcker, säger Maria Grahn, forskare i energisystemanalys vid Chalmers tekniska högskola.

En åtgärd kan vara att lagra el genom vätgaslagring. Vätgas produceras genom elektrolys av vatten, och det enda som behövs är vatten och el. Vätgaslagren kan fyllas på när mycket el produceras, och användas när elproduktionen är låg. 

Läs hela artikeln här: https://www.solenerginyheter.se/20210203/1955/vatgasens-potential-utreds

KOMMENTAR:
Ska du skaffa solcellerna nu bör du investera i en växelriktare (exempel Huaweis nya växelriktare till höger) som kan ladda batterier, eller kanske i framtiden bränsleceller för vätgas. Det är en liten merkostnad för en viktig funktion.

 

 

Kontakta oss

Hör av dig om du är nyfiken på solenergi, har frågor eller är befintlig kund och behöver support. Du kan också läsa mer på kontakt/kundservice.

Telefonnummer: 072-993 75 01

Email: info@solenergiprojekt.se

14 + 15 =