Elpriserna rakar i höjden – vad tjänar du med solceller på det?

 

Många undrar hur man egentligen ska räkna ut återbetalningstiden för en solcellsanläggning. Svaret är inte skrivet i stjärnorna, men nästan. Det hänger starkt ihop med elpriset.

Under en längre period 2015-2020 var elpriset ganska lågt, runt 20-30 öre per kWh. Det är alltså det sk. ”spotpriset” eller ”elmarknadspriset” vi talar om nu. Vad det är just nu kan du se på tex. elen.nu.

Men det senaste året har det hänt något och elpriset går upp av olika orsaker. Sverige har historiskt haft ett ganska lågt elpris men nu börjar det bli lite mer likt nivåer i andra europeiska länder.

För dig med solceller spelar inte elprisets medelnivå inte så stor roll, utan det som snarare spelar roll är variation över dygnet och om det blir betydligt dyrare på vintern. Du säljer eller använder nämligen el på dagen och köper på natten. Som tur är brukar elpriset nästan alltid vara lägre på natten, då efterfrågan är mindre.

Så hur ska man räkna?

För en vanlig villa-ägare kan du spara in de rörliga kostnaderna för elen med hjälp av solceller på taket. Här är ett räkneexempel på ett hus i Uppsala som har Vattenfall som elnätsägare baserat på medel spotpriset i september:

När du köper el kostar det:
– spotpris. 90 öre/kWh
– överföringsavgift. 24 öre/kWh
– elcertifikatsavgift. 3 öre/kWh
– energiskatt. 35 öre/kWh
———————————-
summa: 152 öre/kWh
moms på det: 38 öre/kWh
Totalt: 190 öre/kWh. Så din besparing på att INTE köpa el under dagen ligger på ca 2 kr/kWh.

 När du säljer el får du normalt sett:
– spotpriset: 90 öre/kWh
– skattereduktion: 60 öre/kWh
– överföringsersättning: 8 öre/kWh
(som företagare får du även moms)
Totalt: 158 öre/kWh.

Den el du säljer som överskott sparas som en kredit hos ditt elbolag. Det blir extra mycket överskott på sommaren. Om du räknar med att du använder 50% av elen själv och säljer 50%, så tjänar du i genomsnitt 174 öre/kWh med ovanstående siffror.  Om du använder 25% av elen själv och säljer 75%, så tjänar du 166 öre/kWh.

En anläggning för 100,000 kr efter Grön Rot genererar ca 8000 kWh / år, dvs ett värde av 13000 kr i detta exempel och 25% egenkonsumtion. Det blir en återbetalningstid på 8 år. Wow!

 

Elpriset varierar ofta kraftigt över dygnet. Den 5 oktober var det 60 öres skillnad på dag och nattpriset. Det betyder att den som har solceller tjänar extra bra!

Elpriset nådde rekordnivåer i september i Elområde 3 (mellansverige). 

Kontakta oss

Hör av dig om du är nyfiken på solenergi, har frågor eller är befintlig kund och behöver support. Du kan också läsa mer på kontakt/kundservice.

Telefonnummer: 072-993 75 01

Email: info@solenergiprojekt.se

12 + 7 =